Gotska Sandöns nationalpark
Människor går på ett passagerarfartyg som kört in till stranden.Foto: Magnus Lepschi

Hitta hit

Välkomna att boka resa och boende hos Sandöresor.

Turerna går från Nynäshamn (utanför Nynäs Rökeri- och Fiskhall i hamnen) och Fårösund (till vänster om Fåröfärjorna). Alla resor med turbåten måste förbokas, ingen biljettförsäljning vid kaj!

Viktig information om parkering i Nynäshamn. Det finns långtidsparkering mot avgift i Nynäshamn norr om färjeterminalerna. För övriga parkeringar i Nynäshamn se: Parkering och parkeringsregler - Nynäshamns kommun (nynashamn.se).

Parkeringen i Fårösund är kostnadsfri. Observera att parkeringen ligger ca 150 meter från kajen, följ skyltarna. Parkera inte på platserna för husbilar i hamnen.

Turbåten tar ca tre timmar och 15 minuter från Nynäshamn och två timmar och 15 minuter från Fårösund. Huvuddelen av säsongen utgår Sandöbåten från Nynäshamn på morgonen. Sandöbåten har sedan några år ett stort gyro installerat för att minska sjögången.

Det går bra att besöka Gotska Sandön med egen båt. Sjökort, Kustkort 62, ska medföras. Det finns ingen hamn på Gotska Sandön så det är ankring som gäller. Det finns ett sälskyddsområde i nordost som sträcker sig 300 meter ut från kusten. Observera att ankarbotten består av grus och sand. Följ Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd när du vistas på ön och träffar personalen och andra besökare. Tänk på att det inte är tillåtet att ta med husdjur iland på Gotska Sandön!

Fårö ligger ca 38 km (20 nm) söder om Gotska Sandön och Landsort ca 90 km nordväst om Gotska Sandön.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.