Till innehåll på sidan Sök
Gotska Sandöns nationalpark
Människor går på ett passagerarfartyg som kört in till stranden.

Hitta hit

Vi har inriktningen att öppna bokningen för 2022 redan i början av oktober 2021! Vi har förstått att det finns ett stort intresse av att komma till Gotska Sandön efter två säsongers nedstängning.

Segelbåt för ankar vid Stenrevet
Segelbåt vid Stenrevet

 

Säsongen i år, 2021, fick tyvärr ställas in på grund av covid-19. Vi hoppas att vi, genom den riksomfattande vaccineringen, ska kunna genomföra kommande säsong som vanligt. Eventuellt kan krav komma att ställas på att antingen kunna visa upp ett vaccinationspass alternativ ett färskt negativt covidprov vid ombordstigning för utresa till Gotska Sandön med turbåten under 2022.

Turbåten tar ca tre timmar och 15 minuter från Nynäshamn och två timmar och 15 minuter från Fårösund. Huvuddelen av säsongen utgår Sandöbåten från Nynäshamn på morgonen. Under  perioden 29 juni - 17 juli 2022 kommer båten utgå från Fårösund vilket möjliggör dagtur från Gotland den perioden. Nytt för 2022 är att Sandöbåten får ett stort gyro installerat för att minska sjögången. 

Det går bra att besöka Gotska Sandön med egen båt. Sjökort, Kustkort 62, ska medföras. Det finns ingen hamn på Gotska Sandön så det är ankring som gäller. Det finns ett sälskyddsområde i nordost som sträcker sig 300 meter ut från kusten. Observera att ankarbotten består av grus och sand. Följ Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd när du vistas på ön och träffar personalen och andra besökare. Tänk på att det inte är tillåtet att ta med husdjur iland på Gotska Sandön!

Fårö ligger ca 38 km (20 nm) söder om Gotska Sandön och Landsort ca 90 km nordväst om Gotska Sandön.