Gotska Sandöns nationalpark
Hyddan vid lägerplatsen på Gotska Sandöns nationalpark.Foto: Länsstyrelsen Gotland

Övernattning

På Gotska Sandön finns ett varierande utbud av boende. Alla som åker med Sandöbåten bokar sitt boende i samband med bokning av båtresan

Allt boende ska förbokas om du åker med turbåten. Du välja mellan att ta med eget tält och tälta på Lägerplatsen eller vid Nymans på södra delen av ön. Det finns ett vandrarhem med tre-och fyrbäddsrum. Runt Lägerplatsen finns stugor med två-, tre- eller fyrbäddsrum. I Fyrbyn kan man hyra gamla fyrvaktarbostäder. Kommer du med egen båt och vill hyra boende och inte har förbokat får du kontakta besöksvärdarna för information om tillgängliga alternativ.

Standarden, med undantag för husen i Fyrbyn, är enkel med gemensamt torrdass. För tältare och vandrarhemsgäster finns ett kokhus för matlagning och disk (åtta spisplatser). Inför säsongen 2023 har köket i kokhuset helrenoverats. Nytt för i år är att det nu finns två vanliga ugnar i kokhuset.

I kök och kokhus på Lägerplatsen finns kastruller, stekpannor, porslin, glas, muggar och bestick. Diskmedel finns tillhands liksom hushållspapper. Det finns fyra Webergrillar för kol/briketter på Lägerplatsen, kol/briketter tar man med själv. Det finns eltändare till grillarna. 

I samtliga boenden (inklusive hyrtälten) finns kuddar och täcken. Lakan och örngott tar du med själv. Har du sovsäck istället för lakan, kom ihåg att ta med örngott och gärna ett underlakan att ha mellan sovsäck och madrass. 

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.