Hamra nationalpark
Träspång och skyltar med information om nationalparken.Foto: Tomas Ärlemo

Prisbelönta entréer

Vackra entréer visar vägen in i Hamra nationalpark.

Om upplevelsen

År 2013 fick entréområdena, ritade av White Arkitekter, utmärkelsen Sienapriset för sin originalitet, enkelhet och hållbarhet.

Vid alla entréer finns parkering, toaletter, rastplatser med eldplats och ved samt information om parken.

Huvudentrén

Vid Huvudentrén börjar urskogslingan som går genom hela den gamla delen av nationalparken där skogen är som äldst. Härifrån kan du vandra runt på en myrslinga där du bland annat passerar ett brandfält. Från Huvudentrén tar du dig också fram till en fin utsiktsplats via en bredd ramp. Från den platsen i gammalskogen har du en bra utsikt över Svansjön. Hamraleden går mellan Huvudentrén och Svartåentrén, en vandring på 10 kilometer.

Myrentrén

Via en stig från Myrentrén kommer du till utsiktstornet där du har fin utsikt över myrlandskapet. Härifrån utgår den Långa myrslingan som går genom orrarnas, tranornas och vitmossans rike. Via Myrentrén kan du hoppa på Hamraleden som går tvärs genom parken.

Svartåentrén

Ta Svartåslingan genom gammal skog och gå på blankslipade hällar utmed en å, Svartån. Hällarna är som gjorda för matsäckspauser eller för att spana efter utter och strömstare i forsvirvlarna. Från Svartåentrén kan du gå den 10 kilometer långa Hamraleden tvärs genom nationalparken till Huvudentrén.

Tid

Till och vid huvudentrén är det plogat hela vintern. Myr- och Svartåentrén underhålls inte vintertid så vänta med det besöket till våren, sommaren eller hösten.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.