Till innehåll på sidan Sök
Hamra nationalpark
Träspång och skyltar med information om nationalparken.

Prisbelönta entréer

Vackra entréer visar vägen in i Hamra nationalpark.

Om upplevelsen

År 2013 fick entréområdena, ritade av White Arkitekter, utmärkelsen Sienapriset för sin originalitet, enkelhet och hållbarhet.

Vid alla entréer finns parkering, toaletter, rastplatser med eldplats och ved samt information om parken.

Huvudentrén

Vid huvudentrén börjar urskogslingan som går genom hela den gamla delen av nationalparken där skogen är som äldst. Härifrån kan du vandra runt en myrslinga där du bland annat passeger ett brandfält. Från huvudentrén tar du dig också fram till en fin utsiktplats via en bredd ramp. Från den platsen i gammalskogen har du en bra utsikt över Svansjön.

Myrentrén

Från myrentrén kommer du till utsikttornet där du har fin utsikt över myrlandskapet. Här böjar också den långa myrslingan som går genom orrarnas, tranornas och vitmossans rike. Från myrentrén kan du hoppa på Hamraleden som går tvärs genom parken.

Svartåentrén

Ta Svartåslingan genom gammal skog och gå på blankslipade hällor utmed en å. Hällorna är som gjorda för matsäckspauser eller för att spana efter utter och strömstare i forsvirvlarna. Från entrén kan du gå den 10 km långa vägen tvärs genom nationalparken till Huvudentrén via Hamraleden.

Tid

Till och vid huvudentrén är det plogat hela vintern. Myr- och Svartåentrén underhålls inte vintertid så vänta med det besöket till våren, sommaren eller hösten.

×