Padjelanta / Badjelánnda nationalpark
Kompass som ligger i mitten av en uppslagen karta.Foto: Laponiatjuottjudus

Kläder och utrustning

Utgångspunkten för dina kläder och din utrustning är att du ska hålla dig varm, torr och mätt. Bär inte för tungt. Packa smart och ta inte med mer än du behöver, samtidigt som du måste vara förberedd på att din tur kan ta längre tid än vad du har räknat med.

För att vandra krävs ordentliga vandrarkängor eller stövlar. Sommar som vinter är det bra om dina skor och pjäxor är ingångna och bekväma.

Ha kläder som tål vatten och vind och var beredd på att det kan vara kallt, även om du vandrar mitt i sommaren.

Bra att ha i ryggsäcken

  • Ha alltid karta och kompass. Mobilen fungerar bara på vissa platser och fjälltoppar.
  • Ska du tälta så se till att ha ett bra tält som klarar väder och vind. Tändstickor är så klart ett måste. Var förberedd på mygg.
  • Vattnet går att dricka överallt. Stoppa ner en kosa för att kunna fylla på med vätska när du passerar en bäck.
  • Lokalbefolkningen som vandrar här går ingenstans utan sin kikare. Att kunna titta närmare på nyfödda kalvar, andra djur, fåglar och omgivningarna förhöjer din resa.  
  • Lokala tips är annars att ha med en stor bit näver för att lättare få eld. Torkat renkött väger i princip ingenting och ger massa energi. Glöm inte att ha en bra kniv. Ha kåsan och kikaren nära till hands och en rejäl vandringsstav för att kunna vada över jåkkar.

Väder

Vädret i fjällen kan bete sig nyckfullt och oberäkneligt. Planera därför din vistelse väl i förväg. På Fjällsäkerhetsrådets webbplats får du information om rådande väderlek och tips om utrustning.  

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.