Store Mosse nationalpark
En picknickkorg står på ett bänkbord i solen i en öppen hagmark.Foto: Sofie von Knorring

Rasta, äta, bo

Här får du information om var du kan rasta, äta och bo i Store Mosse nationalpark.

Grillplatser och rastplatser

Det finns flertalet grillplatser med bänkbord: vid stora huvudparkeringen, vid trollstigens start vid naturum, Wibecksplatsen, parkeringen Östra Rockne, på Lilla Lövö, Svänö samt Lövö. Vedförråd finns vid trollstigen, Svänö och Lövö. Ska du besöka de andra grillplatserna får du ta med eget bränsle, att elda med kvistar och liknande från skogen är förbjudet!

Toaletter

Vid huvudparkeringen, parkeringen Östra Rockne, parkeringen Kittlakull samt vid gårdarna på Svänö och Lövö finns det torrdass. Alla dassen är stora med god tillgänglighet och ramp in. Det finns även ett litet dass vid parkeringen vid Kvarnö. I naturum Store Mosse finns det två WC som kan användas varav en har ett skötbord. De kan besökas när naturum har öppet.

Mat

Naturum Store Mosse har ingen servering men du får gärna äta medhavd matsäck inne på naturum. Det finns även bord utanför naturum där du kan sitta och fika. 

Tälta

I nationalparken får du endast tälta på anvisade platser. Det finns flera tältplatser i nationalparken där Svänö och Lövö är de största. Översiktskarta över tältplatser i nationalparken finns nedan. Tänk också på att du inte får övernatta mer än tre nätter i rad på samma plats.

Svänö tältplats
Lövö tältplats.

Raststugor

Vid gården på Lövö finns det en raststuga. Den är öppen året om. Det finns en kamin, bord och stolar. 

Vid gården på Svänö finns det en raststuga. Den är öppen året om. Det finns en kamin, bord och stolar.

Vandrarhemsboende i nationalparken

I de gamla gårdshusen Lövö och Svänö drivs idag ett vandrarhem. Läs mer om boendena på länken nedan

Varför är ställplatsen borta?

Sedan pandemin har mängden husbilar ökat explosionsartat och våra parkeringar är underdimensionerade i förhållande till antalet besökare vi har idag. Under sommaren kan vi ha över tusen besökare på en dag vid huvudentrén.

Varken personalen eller faciliteterna räcker till för att tillgodose behoven som uppstår när vi har en ställplats. Vi har svårt att hantera följderna i form av parkeringskaos, sopor och tömning av latriner. Det blir till slut både en säkerhets- och arbetsmiljöfråga när det blir för fullt på parkeringarna. 

Tyvärr har vi med vår nuvarande budget för skyddad natur inte heller några möjligheter att utöka vare sig parkeringsplatserna eller personalstyrkan.

Våra befintliga parkeringar behöver därför framför allt vara till för folk som vill besöka den skyddade naturen och vi hoppas att fler lokala entreprenörer ser det som en möjlighet att tillgodose husbilsturisternas behov!

Däremot är husbilsturister välkomna att parkera precis som övriga bilister när de besöker nationalparken. Det enda är att ställplatsen tas bort.

Möjlighet att övernatta i nationalparken finns fortfarande i form av tältplatser och vandrarhem, beskrivet ovan. Dessutom finns campingplatser, bed and breakfast och hotell i närheten.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.