Tyresta nationalpark
Foto:

UPPLEV Tyresta gård och Lanthandeln

På Tyresta gård kan du ta del av ett traditionellt småjordbruk med växtodling och svenska lantraser som roslagsfår och rödkullor. Här finns också en Lanthandel där du kan köpa korv från gården och grilla själv vid grillplatsen.

Om upplevelsen

Tyresta gård är ett litet lantbruk med växtodling och djurhållning. Här finns bland annat lantraser som rödkulla, roslagsfår, gotlandsfår, svensk gul anka och gotlandshöns. Stallet hyser inackorderade hästar, och ibland ordnas ponnyridning.

På åkrarna odlas traditionella spannmålssorter och vinterfoder till djuren. Gården drivs med syftet att restaurera och bevara Tyrestas många hundra år gamla kulturlandskap med små flikiga åkrar och öppna haglandskap. Biologisk mångfald gynnas på marker som betas av mular och trampas av klövar!

Alla bondgårdens årstider är härliga på sitt vis, men allra bäst upplevs Tyresta gård i april-maj när massor av lamm kommer till världen! I mitten av maj släpps de flesta kor och får ut i beteshagarna i byns utkanter, där de går till slutet av oktober. Några av fåren betar i hagarna allra närmast gården även sommartid och här hittar du även ankornas hage och höns som vandrar fritt hela året!

Vi ber er vänligt men bestämt att också respektera avspärrade områden. Tyresta gård är en arbetsplats med stora och tunga maskiner. Det är också absolut förbjudet att klättra på ensilagbalarna (de vita "bollarna").

Lanthandeln vid Tyresta gård
Lanthandeln

På helgerna är den lilla Lanthandeln öppen där du kan köpa grillkorv gjord på gårdens kött (nöt eller lamm). Korven grillar du själv över öppen eld. Här finns periodvis även försäljning av ägg och kött från gården.

Köttlådor med ekologiskt naturbeteskött 

I Lanthandeln kan du köpa både köttfärs, korv och olika styckdetaljer samt köttlådor från Tyresta gård.

Bokningen för lamm- och nötlådor är stängd.

Välkommen åter inför hösten 2024.

Tid

Öppettider 11-16 hela året.

Plats

Tyresta gård, i Tyresta by

Övrigt

Ponnyridningen är tillsvidare inställd.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.