Tyresta nationalpark
Barn som klättrar på en liggande tall.Foto: Lars Hallgren

För skolor

Tyresta nationalpark är ett populärt besöksmål för skolor! Boka en guidad tur i urskogen eller på naturum, eller upptäck Tyresta på egen hand.

Boka en naturvägledare

Boka här!

Via naturum kan du boka aktiviteter för din skolklass. Vi har guidade turer på naturum, i nationalparken och på Tyresta gård på 1-2 timmar för olika årskurser. Med de yngre barnen upptäcker vi skogens djur och växter eller lär oss mer om djuren på Tyresta gård. Med äldre årskurser kanske vi tar oss till brandområdet eller fördjupar oss i skogens ekosystemtjänster och skyddad natur. Eller kanske en enklare inventeringsövning! Vi anpassar gärna innehållet i dialog med er! 

Erbjudande till alla skolor!

Uppdragskort inne på naturum där du som lärare leder klassen.

Upptäck Sveriges natur med din klass med hjälp av naturums uppdragskort!

 

Våra naturvägledare ger klassen en introduktion på 15 minuter till utställning Sveriges nationalparker- vår finaste natur! Efter det får eleverna på egen hand i grupper lösa ett antal uppdragskort. Du som är lärare håller själv i övningen, som är ett roligt och interaktivt pass för eleverna att själva upptäcka naturums utställning. Uppdrag finns för lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet och är anpassade till läroplanen.

Ni avslutar med en utomhusaktivitet som kan vara en lek/ övning anpassad till gruppens ålder, ledd av läraren. Det går också bra att avsluta med en 15 minuters film om Sveriges nationalparker i vår biograf.

Räkna med ca 1- 1,5

timme för aktiviteten. OBS! Måste bokas! 

Upptäck Tyresta på egen hand

I anslutning till Tyresta by startar flera leder. För skolgrupper rekommenderar vi särskilt Urskogsstigen 2,5 km med flera informationsskyltar om urskogen och Tyresta, Tjäderstigen 1 km, med interaktiva stationer och uppdrag samt Allemansråttans stig 700 m, som handlar om allemansrätten och riktar sig till de yngre barnen.

Bra att veta inför ert besök

Eftersom ni besöker en nationalpark är det viktigt att känna till våra viktigaste föreskrifter. Man får till exempel inte plocka växter eller sätta upp snitslade banor. Om ni är fler än 100 personer ska ni anmäla ert besök i förväg till naturum.

Ni är välkomna att besöka naturum för att se utställningar och bildspel - så länge vi inte har en pågående visning för en annan grupp. Om ni planerar att besöka Tyresta gård är det viktigt att eleverna förstår att gården är en arbetsplats där det kan förekomma arbete med tunga maskiner. Ett stort mått av försiktighet är nödvändigt och respektera eventuella avspärrningar. Vid ingångarna till gården finns skyltar med information för besökare. Visa respekt och hänsyn till djuren!

Bakom caféet finns en grillplats och två raststugor. Vi ser helst att ni bär med er det ni behöver. Toaletter finns vid naturum, caféet samt Tyresta gård. Om ni planerar att köpa mat eller glass från caféet är det alltid säkrast att kontakta caféet i förväg. 

Bussarna går en gång i timmen under dagtid. Använd gärna SLs reseplanerare med Tyresta by som slutdestination. Under maj och september är det många som besöker Tyresta och bussarna kan snabbt bli fulla. Kontakta därför gärna SL.

Övernatta?

Om ni planerar en övernattning med fler än 10 personer är ni hänvisade till tältängen vid Stensjödal, som måste bokas i förväg. Här finns också ett hus med 30 bäddar. Läs mer om Stensjödal och Mjölnarbostaden här:

länk till Stensjödal och Mjölnarbostaden

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.