Gotska Sandöns nationalpark
Ett tält framför en stuga i skogen. Foto: Länsstyrelsen Gotland

Rasta, äta och bo

Här får du information om var du kan rasta, äta och bo i Gotska Sandöns nationalpark.

Rastplats och toaletter

Toaletter finns vid: Las Palmas, Tärnudden, Nymans, Gamla gården, Båthuset och vid Lägerplatsen.

Rastplats med bänkar finns vid Säludden, utsikten på Höga Åsen, Tärnuddsvägen, Tärnudden, Nymans, Bourgströms och Gamla gården. På vandringskartan är toaletter och rastplatser utmärkta. Kartan finns i folderställ på olika platser runtom på ön.

Grillplatser och elda

Eldning och grillning utan tillstånd är förbjudet på grund av stor brandrisk. Fråga personalen om tillstånd. Normalt ges tillstånd att grilla på medhavd grill, alternativt använda stormkök, nära vattenlinjen på läsida av ön. De somrar kommunen utfärdar eldningsförbud kan vi inte ge tillstånd till eldning och grillning. På lägerplatsen finns grillar att låna inom markerat område vid kokhuset.

Mat

Det finns inte någon möjlighet att handla mat på ön. All mat får man ta med sig själv. Kom ihåg att ta med mat för en extra dag. Då det finns en risk att turbåten kan bli inställd vid hårt väder.

Tältning

Tältning sker i eget tält. Tältning får bara ske inom markerat område på Lägerplatsen. Matlagning sker i kokhuset på Lägerplatsen.

Utöver Lägerplatsen är det även tillåtet att tälta med eget medtaget tält nere vid Nymans på den södra delen av ön. Även här tältar du inom anvisat markerat område. Bokning av denna plats kan bara göras på ön. Matlagning sker  på anvisad plats med eget friluftskök. Du får själv bära din utrustning till Nymans. Dricksvatten och toalett finns vid Nymans.

Boende/Stuguthyrning

På Lägerplatsen finns stugor med tvåbäddsrum, trebäddsrum och fyrbäddsrum. Två rum delar på ett kök.

Ett enkelt Vandrarhem finns också på Lägerplatsen. Det finns sex rum med tre till fyra bäddar per rum. Matlagning sker i kokhuset på Lägerplatsen.

Vill man ha lite högre standard kan man hyra Valfrid eller någon av de gamla fyrbostäderna Litt:B eller Litt: C i Fyrbyn.

I Valfrid finns sängplatser för fyra personer, allrum, litet kök och dusch/toalett.

I Litt B finns plats för åtta personer, ett stort kök, dusch och toalett.
Litt: C har två fyrbäddsrum som hyrs ut var för sig. Rummen delar på ett stort kök och dusch/toalett.

Tänk på att:

  • Alla kök är utrustade med glas, porslin, bestick, stekpanna och kastruller. I alla boenden inklusive hyrtält finns madrass, täcke och kudde. Lakan och örngott tar du med själv. Det finns inget kök vid Nymans. Där kan du enbart använda friluftskök på anvisade platser.
  • Kylmöjligheter finns till samtliga boenden utom vid Nymans. Grillar finns på Lägerplatsen och i Fyrbyn men ta med eget grillkol. Användning av friluftskök är endast tillåten på anvisade platser.
  • Dricksvatten finns enbart vid Lägerplatsen/Fyrbyn och Nymans.
  • Man kan inte handla mat på ön. Allt sådant tar du själv med dig. Kom ihåg att ta med mat för några extradagar eftersom passagerarbåten kan hindras av hårt väder.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.