Webbplatsen använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor!

Läs mer
Färnebofjärdens nationalpark
Färnebofjärden, en älv går igenom en skog av höstfärger.

Färnebofjärdens nationalpark

Ett unikt älvlandskap i en påfallande vacker del av Nedre Dalälven

Sjöar, forsar, våtmarker och skogar bildar en mosaik av speciella miljöer. Här ligger "Limes Norrlandicus", den biologiska norrlandsgränsen, där det märkliga mötet mellan syd- och nordsvenska växt- och djurarter äger rum. Parken är idealisk för den fågelintresserade. Det ovanligt rika fågellivet med över 100 regelbundet häckande arter saknar motsvarighet i resten av landet.

Om Färnebofjärdens nationalpark

Aktuellt i Färnebofjärdens nationalpark

Invigning av de nya entréerna söndag 28 maj

12 augusti 2022

Just nu pågår förberedelser för Länsstyrelsen inför invigningen av de nya entréerna. Antalet besökare till Färnebofjärdens nationalpark har ökat betydligt sedan bildandet 1998. För att möta ett ökat besökstryck inledde vi 2020 arbetet med att förnya nationalparkens fyra entréer - Huvudentrén, Entré Skekarsbo, Entré Öberget och Entré Balforsen. Arkitekterna har tagit fram en modern arkitektur som ska harmoniera naturens särprägel. De färdigställda entréerna är mer lättillgängliga, det finns fler vindskydd, grill- och rastplatser, fler och mer strukturerade parkeringsplatser. Sophanteringen har också förbättrats samt vi har skapat en mer avskild upplevelse från biltrafik. Arbetet vid tre av entréerna är färdigställda och det kommer vi fira med en invigning på söndagen den 28 maj kl 11-15.

Besöksinformation

Här kan du läsa om allt du behöver veta inför ett besök i Färnebofjärdens nationalpark. När det är bäst att besöka nationalparken, hur du hittar hit och om vilka regler som gäller i området.

Upplevelser i Färnebofjärdens nationalpark

I Färnebofjärdens nationalpark kan du beundra utsikten från Skekarsbotornet, uppleva forsens kraft, skåda fåglar, paddla, vandra och mycket mer!

Fler upplevelser i Färnebofjärdens nationalpark

Sveriges nationalparker i sociala medier

Följ Färnebofjärdens nationalpark och Sveriges nationalparker på Instagram: @farnebofjardens_nationalpark @sveriges_nationalparker

Mer om Sveriges nationalparker i sociala medier

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, Twitter och via mail.