Till innehåll på sidan Sök
Färnebofjärdens nationalpark

Naturum

Vid några av Sveriges nationalparker och naturreservat finns ett naturum. Det är ett besökscentrum som förutom utställningar även erbjuder guidningar, föreläsningar, temakvällar med mera.

Genom naturum får du veta mer om områdets djur, växter, geologi och kulturhistoria. Du kan också få råd och tips om utflyktsmål och vandringar i trakten. 

""
Utsikt från naturum. Foto: Tomas Ärlemo

En inspirerande port till nationalparken

Naturum Färnebofjärden ligger i anslutning till Färnebofjärdens nationalpark. Mitt i den fina kulturmiljön i Gysinge Bruk, med den brusande Dalälven tätt intill husknuten, fungerar naturum som en inspirerande port till nationalparken.

I en gammal stallbyggnad från 1814 ryms en utställning där du bland annat kan lyssna på hackspettar och hälsa på hos Herr Bäver i hans hydda. I husets bibliotek kan du fördjupa dig bland böcker och tidningar, titta på en film om nationalparken eller bara njuta av den vackra utsikten ut över forsen.

Naturum Färnebofjärden erbjuder många olika aktiviteter under hela året såsom ugglekvällar, fågelmorgnar, fotokurser och skollovsaktiviteter. Vi har öppet året runt och har fri entré till utställningen.

Kommande aktiviteter hittar du under Upplevelser.

Öppettider 2021

I och med den rådande pandemin har naturum Färnebofjärden hållt stängt sedan mars 2020. Men torsdagen den 1 juli öppnade vi återigen upp portarna! 

Öppettider
Juli-augusti: måndag-söndag kl. 10-17 
September-oktober: onsdag-söndag kl. 11-16
Höstlovet vecka 44, 1/11-7/11: alla dagar kl. 11-16
November-december: onsdagar kl. 11-15 till och med 15/12

Vi tycker det är glädjande att så många hittar ut i naturen! Tänk på att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer att stanna inomhus om du är sjuk och inte gå ut i grupp om du tillhör en riskgrupp. Håll även avstånd till andra. Tänk också på att hålla avstånd vid till exempel grillplatser, öppna stugor och vindskydd.

Ta hand om varandra!
/Bästa hälsningar från naturumpersonalen