Hamra nationalpark
Tre barn står vi stor guldstjärna i skogen.Foto: Peter Ståhl

Kläder och utrustning

Beroende på när du planerar att besöka parken och vad du vill göra kan det vara bra att fundera igenom kläder och utrustning innan ditt besök.

Olika årstider kräver olika kläder och utrustning. Fundera igenom vad du behöver ha med dig. Ta med dricksvatten. Även om vattnet i åar och bäckar ser rent ut, är det aldrig lämpligt att dricka utan att först koka det. Förstärkningsplagg och matsäck är lämpligt att ta med om du planerar en längre utfärd.

Alla nationalparkens entréer går att besöka i lågskor. Även urskogsslingan, som utgår från huvudentrén, brukar vara torr och lättframkomlig i vanliga skor. Myrslingorna, Hamraleden eller Svartåslingan kan vara våta och där rekommenderas gummistövlar eller vattentåliga högskaftade vandringskängor. Periodvis kan vattennivån på Hamraleden vara hög.

Under vintern är det lämpligt att åka skidor eller gå med snöskor och har du möjlighet så boka gärna en tur med slädhundar. Uppkört skoterspår för hundspannsåkning och skidåkning utgår från bilvägen cirka 100 meter söder om huvudentrén

Sommartid kan det i perioder vara en del mygg. Då kan täckande kläder och myggmedel vara lämpligt att ha med sig.

Väder

Att kolla väderprognosen inför vistelsen i nationalparken kan underlätta planeringen.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.