Skuleskogens nationalpark
En tjej som håller i ved vid en grillplats på en strand.Foto: Erik Engelro

Service och rastplatser

I Skuleskogens nationalpark finns många fina rastplatser, eldstäder, dass och tältplatser. Tänk dock på att det inte finns någon service i form av caféer, butiker eller vattenkranar vid nationalparkens entréer. All mat och dryck som du behöver under ditt besök i Skuleskogen bör du ta med själv.

Entréerna

Vid de tre entréerna till Skuleskogen finns tillgänglighetsanpassade torrtoaletter med skötbord i anslutning till parkeringen.  Det finns även soptunnor för källsortering. På entrédäcken finns bänkar och bord under tak. 

Mat och vatten

Det finns varken möjligheter att köpa mat eller vattenkranar för att fylla på vatten vid entréerna. Detta måste du ha tänkt på tidigare och ha med dig inför ditt besök i nationalparken.

Vid naturum Höga Kusten kan du fylla på dina vattenflaskor samt handla mat och fika i restaurangen. I de till nationalparken närliggande samhällena Docksta, Köpmanholmen och Bjästa finns matbutiker och restauranger. Tänk på att under lågsäsong (september–maj) kan utbudet av öppna restauranger vara begränsat.

Ute i Skuleskogen kan du ta vatten ur bäckar. Det är naturvatten så vi kan inte garantera kvaliteten. Är du osäker kan du koka vattnet. Under torra somrar kan vattnet i många bäckar torka ut och det är därför säkrast att du har med sig allt vatten du behöver.

Vilka bäckar du kan ta vatten ur i Skuleskogen kan du se på Naturkartan:

Naturkartan över Skuleskogen

Rastplatser och eldstäder

På Entré Nord och Entré Väst finns rastplats med eldstad och ved på entrédäcken.

Vid Entré Syd finns en rastplats med bänkar, men närmaste eldstad ligger nere i Kälsviken. Har du handikapptillstånd för ditt fordon kan du under säsong (ca 1 april – 30 september) låna nyckel till vägbommen på naturum Höga Kusten. Du kan då köra ner till den nedre parkeringen (endast två platser). Därifrån är det sedan cirka 400 meter ner till Kälsvikens strand där det finns ett tillgängligt vindskydd med grillplats samt en tillgänglighetsanpassad toalett.

Vid stugplatserna inne i nationalparken finns eldstäder med grillgaller och i regel tillgång till ved. Även vid vindskydden finns eldstäder och ved med undantag av vindskyddet på Långtjärnhällorna. Längs Kälsvikens norra strand finns två eldstäder med gemensamt vedförråd och torrtoalett.

Obs!

  • Notera att eldning i nationalparken endast är tillåten i de särskilt anordnade eldstäderna under perioden 1 maj – 30 september. Övrig tid av året får eldning ske på annan plats efter sunt förnuft.
  • Enligt föreskrifterna får du inte bryta grenar eller plocka ved från marken att elda med. Använd endast den ved som nationalparksförvaltningen förser eller bär med dig egen ved.
  • Torra somrar kan eldningsförbud utfärdas och gäller då också i nationalparken.

Se var rastplatser och eldstäder finns på kartan över nationalparken:

Karta över rastplatserna i Skuleskogens nationalpark

Stuga och tält

I Skuleskogen finns flera året-runt öppna övernattningsstugor. Under perioden 1 maj till 30 september är det bara tillåtet att tälta på anvisade platser. Dessa platser är markerade med gula prickar på kartan du hittar under länken ovan.

Läs mer om övernattningsstugorna och att tälta i Skuleskogen här:

Stugor, tält och boende

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.