Söderåsens nationalpark
Blåsippor.Foto: Länsstyrelsen Skåne

Diplomerade guider

Aktörer som vill, kan genom naturum Söderåsen, genomföra en kort utbildning och test för att bli diplomerad guide. Testet visar på en förståelse för nationalparken och dess natur och kulturvärden.

                      

Diplomerade guider:

Alla får guida i nationalparken så länge man inte bryter mot nationalparksföreskrifterna. Vill man vara med på nationalparkens hemsida så har vi krav på att man känner till vissa grundläggande fakta vad gäller nationalparken, Söderåsen och lite annat.

Att bli diplomerad guide för nationalparken innebär att man läser in sig på ett textmaterial och när man känner att man behärskar innehållet kontaktar man naturum och får skriva ett prov. Det gäller att ha minst 80% rätt på provet, om man inte klarar det första gången så går det bra att skriva om provet tills man klarar det.

När man klarat provet kan man få lägga upp sin kontaktinformation på vår hemsida bland de andra diplomerade guiderna. Inkludera gärna vilka språk du/ni kan guida på, för vi har besökare med olika språkkunskaper.

Man är inte garanterad några uppdrag för att guida, utan det blir i så fall allmänheten som tar kontakt med det guideföretag som passar deras syfte bäst.

Är det så att du vill göra en aktivitet i nationalparken i sommar, till hösten eller nästa år finns det en möjlighet att ta med din aktivitet i vårt programblad. För en sådan aktivitet behöver man inte nödvändigtvis vara diplomerad guide. 

Vill du bli diplomerad guide? 

Eller vill du bara veta mer?
Skicka ett mail till naturum Söderåsen med dina frågor och funderingar.

Våra diplomerade guider presenteras här nedan.
För aktuella program och aktiviteter följ länken till respektive guides hemsida.

Magical walks in Sweden

Vandringar med fokus på vacker natur, historia och sägner. Att få se och uppleva vår natur med kropp, sinne och själ gör stora avtryck i oss men litet avtryck i naturen. 

Visionen är att återskapa kontakten med naturen och dess läkande egenskaper.

Alexandra som driver Magical walks in Sweden är diplomerad Naturguide, Friskvårdsguide och entreprenör för Ekoturism.

Mindtrekking

Guidade vandringar med utbildad naturvägledare med inslag av återhämtning/mindfulness och natur/kultur. 

Myricas

Det finns många sätt att närma sig naturen; genom förundrat utforskande, hantverk, folktro och sägner, ekologi, sinnesövningar, lekfullhet och artkunskap...

Följ med mig ut för att uppleva mer och få naturförståelse.

Plura Divisa

Söderåsens Nationalpark är min hemarena och vi bor alldeles bredvid. Jag vistas så gott som dagligen i parken och känner väl till naturens skiftningar här, tex vart dovhjortarna har sina vandringsstråk, hur skogens bäckar ringlar fram och vart det är bäst att gå vid olika tidpunkter. Då min hund är utbildad och certifierad vårdhund som arbetar med inriktning skola och kan hon vara en otrolig tillgång i vissa grupper. 

Med mig som guide upplever ni inte bara en vacker natur, ni får även tillfälle att möta naturens energier under vandringarna. För som schamanismen säger har allt en historia att berätta och det är upp till oss människor, en varelse av alla att se det och lyssna till dess berättelser. En närkontakt med naturen kan hjälpa oss själva att hitta lugnet och en större förståelse och kärlek till oss själva och vår omvärld.

 Jag är varken biolog eller geolog men har tillbringat stora delar av mitt liv i naturen. Först inom friluftsfrämjandet och scouterna som barn, sen som hundförare, jägare och slöjdare som vuxen. 

Som nationell certifierad naturguide kan ni känna er säkra på att få gå på en vandring med en guide med kvalité. Jag har dessutom pedagogisk utbildning på universitetsnivå. Även förtroendet som samarbetspartner med nationalparken och diplomerad guide hos dem gagnar för en intressant och förhoppningsvis givande tur.

Söderåsens Forsgård

Ulrika Stengard-Olsson är legitimerad sjukgymnast med en lång erfarenhet av människor med funktionsnedsättningar, och är även diplomerad nationalparksguide och naturvägledare.

Vi erbjuder er skräddarsydd guidning efter önskemål, med ambitionen att ni ska få möjlighet att förena stillhet med aktivitet. Varmt välkomna!

The Urban Balance Club

Sakta ned, stanna upp och låt dig förundras. Med en forskningsbaserad metod (Shinrin Yoku) tar jag, Lotta Ihse, med dig ut på naturturer där du har möjlighet att upptäcka naturens små detaljer, hitta en ny dimension av återhämtning och uppleva så kallad naturvaro.

Förutom "skogsbad" (Shinrin Yoku) erbjuder jag yogapromenader, vandringar, naturturer och flerdagsarrangemang. Både för privatpersoner och företag.

Jag är bland annat certifierad naturguide och skogsbadsguide samt även utbildad inom hållbar naturturism, breathwalk (yogapromenader) och yoga. Min drivkraft och passion handlar främst om hållbarhet! Både vad gäller att vi människor ska kunna leva hållbart i en alltmer snabbt rörlig värld. Men också hållbart ur ett ekologiskt, socialt och ekonomiskt perspektiv.

Att hitta en närkontakt med naturen kan hjälpa oss att hitta lugn, tillit och också en större förståelse och kärlek till oss själva och vår omvärld. Tillsammans kan vi både må bättre och göra bättre!! För vår gemensamma planets skull.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.