Till innehåll på sidan Sök
Färnebofjärdens nationalpark
Två personer sitter vid kanten av älven och tittar på vattnet.

Populära utflyktsmål

Här ger vi exempel på några olika utflykter som du kan göra i Färnebofjärdens nationalpark.

Om upplevelsen

Nationalparkens huvudentré i Sevedskvarnsområdet

Vandra intill brusande forsar i en vacker och varierande natur. På Mattön i Sevedskvarnsområdet, cirka 2,5 kilometer söder om Gysinge, ligger nationalparkens huvudentré. För besökaren finns parkeringsplatser, vindskydd, eldplatser och toaletter (en tillgänglighetsanpassad) liksom flera vandringsleder. Här finns även en tillgänglighetsanpassad naturstig som är cirka 300 meter lång. Härifrån kan man även vandra till Gysinge, antingen längs med vattnet på Mattöns nordöstra sida (3 kilometer) eller gå stigen uppströms och sedan följa den gamla militärvägen mot Gysinge (4,5 kilometer). 

Vy över gröna lövträd som kantar ett stilla vatten.

Gysinge bruk och naturum Färnebofjärden

Gysinge bruk är en upprustad bruksmiljö som ligger intill Dalälvens forsar. Här finns en intressant kulturhistoria bevarad. I det gamla laboratoriet ligger en brukshandel och ladugården har blivit ett mysigt café. Den gamla stallbyggnaden från 1814 är idag naturum Färnebofjärden, nationalparkens besökscentrum. Parkeringsmöjligheterna är goda.

Besökscentret naturum, ett vitkalkat hus.  

På Granön i närheten av naturum finns en naturpark med en tillgänglighetsanpassad naturstig. Här finns parkering och rastplats. Granön ligger inte i själva nationalparken utan i angränsande Gysinge naturreservat.

Utsiktstornet vid Skekarsbo

Vid Skekarsbo finns ett 20 meter högt utsiktstorn som bjuder på en fantastisk utsikt med chans att se bland annat havsörn och fiskgjuse. Mindre fågeltorn finns dessutom utanför nationalparken vid Nordmyra spänger och vid Östa.

Utsiktstorn fotat från marken.

 

Tid

Hela året

×