Färnebofjärdens nationalpark
Barnfötter står på en sten med texten naturum. Foto: Länsstyrelsen Gävleborg

Många aktiviteter i naturum året om

Naturum Färnebofjärden är ett museum, inhyst i herrgårdens gamla stall alldeles intill älvkanten i Gysinge samhälle. På byggnadens bottenvåning finns en fast utställning om nationalparken och dess olika miljöer. Där finns också en bemannad informationsdisk och tillgång till kostnadsfritt informationsmaterial och viss försäljning av böcker mm. På övervåningen finns pysselhörna, bibliotek och fördjupad information om naturen i Färnebofjärden. Fritt inträde.

Om upplevelsen

 Naturum erbjuder även programverksamhet av skiftande slag under hela året. Aktuella öppettider.

 Utställning om nationalparken

Vad är en fjärd? Hur bildas en rullstensås och vad gör bävern på vintern? I utställningen kan du lära dig mer om naturen i Färnebofjärdens nationalpark. Här finns personal på plats som är redo att berätta mer om platsen. I biblioteket kan du fördjupa dig bland böcker och tidningar och titta på film.

Aktiviteter

Varje månad ger naturum ut ett månadsprogram med olika aktiviteter i och omkring nationalparken och naturum. Det kan vara allt från ugglekvällar och ormsafari till föreläsningar och prova på fiske. Det aktuella programmet hittar du direkt under Upplevelser. Vill du få månadprogrammen direkt till din mail? Skicka i så fall ett mail med "Månadsprogram" i ämnesfältet till:

  • farnebofjarden@lansstyrelsen.se

Vandringsleder

Vandringsleder hittar du nära naturum i nationalparken. På några av lederna finns tavlor till din hjälp med information om bland annat djur och växter som finns i omgivningarna. Leder är markerade med orange, röd, grön och blå på nationalparkskartan som finns i vår informationsfolder. 

Tipspromenad

Sommartid har naturum en tipspromenad uppsatt i herrgårdsparken alldeles intill naturum. Ibland finns även andra självguidande aktiviteter i anslutning till naturum.

Broanläggning på Kvarnön

En broanläggning till ruinen utanför naturum gör det möjligt för dig att komma ut mitt i forsen och uppleva kraften och vattenbruset. Du kan gå till den vackra kvarnruinen och lära dig mer om hur man förr i tiden använde forsens kraft. På ön finns dessutom en grillplats där du kan avnjuta din matsäck till ljudet av forsens brus.

Vattenlek

En vattenlek finns i anslutning till naturumbyggnaden. Här kan barn och vuxna leka sig fram till kunskap om kulturmiljö och naturkrafter.

Lunch, fika och picknick

I närheten av naturum i Gysinge finns möjlighet att köpa både lunch och fika eller beställa en kvällsmiddag. Det finns en stor lunchrestaurang och både café och värdshus med generösa öppettider även kvällstid. Det finns också gott om fina ställen för picknick, både i och runt Gysinge och vid nationalparkens huvudentré på Mattön.

Tid

Hela året

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.