Webbplatsen använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor!

Läs mer
Tyresta nationalpark
En lägereld i mörker.Foto: Jessica Ångström

Information om eldning

2023-05-11. Länsstyrelsen i Stockholm har utfärdat eldningsförbud, vilket också gäller Tyresta.

Var är det tillåtet att elda?

Om ett eldningsförbud inte är utfärdat är det ändå starka restriktioner kring var du får elda. I Tyresta är det endast tillåtet att elda vid eldrastplatserna, som ofta ligger i anslutning till ett vindskydd. Där finns också ved. Förvaltningen tar betalt för veden. Det går bra att swisha eller betala på naturum. Veden kan vara ganska grov, så ta med kniv eller yxa och bra tändmaterial. I Tyresta får man inte samla död ved eller bryta grenar från träd för att elda med.  

De anlagda eldrastplatserna är markerade på kartan och finns vid Bylsjön, Årsjön, Långsjön, Stensjön, Lanan, Stensjödal samt längs med Kustleden (Luraström, Lillströms träsk och Styvnäset). I reservatets norra delar finns också eldrastplatser vid Lillsjön och Tyresö-Flaten/Oppsättra.

I Tyresta by finns eldstäder som är lätt att nå även med barnvagn eller rullstol. 

Får jag använda egen grill eller friluftskök?

Friluftskök med gas eller flytande bränsle är tillåtet, även utanför eldrastplatserna. Alla andra kök med öppen låga och risk för gnistbildning är förbjudet, tex olika typer av grillar samt engångsgrillar eller eldning med fast bränsle.

Risk för skogsbrand?

Under sommarmånaderna råder ofta totalt eldningsförbud i skog och mark. Håll därför extra koll på detta om du planerar att elda.

Iaktta stor försiktighet när du eldar.  Kom ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Var därför alltid försiktig och se till att släcka elden ordentligt. Vid eldrastplatserna finns det en spann som du kan hämta vatten med.

Information om det råder eldningsförbud kommuniceras via facebook och instagram samt via naturum. Vi låser även vedlårarna.

Eldningsförbud kan utfärdas av Södertörns brandförsvarsförbund, Haninge och Tyresö kommun samt länsstyrelsen i Stockholm.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, Twitter och via mail.