Webbplatsen använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor!

Läs mer
Tyresta nationalpark
En lägereld i mörker.

Information om eldning

I Tyresta nationalpark och naturreservat är det förbjudet att elda. Besökare får dock elda i de iordningställda eldstäderna vid rastplatserna. Här finns också ved.

Var får jag elda?

Det är endast tillåtet att elda vid eldrastplatserna, som ofta ligger i anslutning till ett vindskydd. Där finns också ved och hinkar. Veden kan vara ganska grov, så ta med kniv eller yxa och bra tändmaterial. I Tyresta får man inte samla död ved eller bryta grenar från träd för att elda med. 

De anlagda eldrastplatserna är markerade på kartan och finns vid Bylsjön, Årsjön, Långsjön, Stensjön, Lanan, Stensjödal samt längs med Kustleden (Luraström, Lillströms träsk och Styvnäset). I reservatets norra delar finns också eldrastplatser vid Lillsjön och Tyresö-Flaten/Oppsättra.

I Tyresta by finns eldstäder som är lätt att nå även med barnvagn eller rullstol. Till dessa bör man ta med sig egen ved eller grillkol.

Får jag använda egen grill eller friluftskök?

Friluftskök med gas eller flytande bränsle är tillåtet, även utanför eldrastplatserna. Alla andra kök med öppen låga och risk för gnistbildning är förbjudet, tex olika typer av grillar samt engångsgrillar. 

Risk för skogsbrand?

Under sommarmånaderna råder ofta totalt eldningsförbud i skog och mark. Håll därför extra koll på detta om du planerar att elda.

Iaktta stor försiktighet när du eldar.  Kom ihåg att det alltid är den som eldar som är ansvarig om något går fel, även om rådande riktlinjer följs. Var därför alltid försiktig och se till att släcka elden ordentligt. 

Ring Tyrestas brandrisktelefon för aktuell information: Telefon: 08-741 00 10

 

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, Twitter och via mail.