Store Mosse nationalpark
Huvudentré Store Mosse, vägriktningsskyltar på stolpe och bänkbord på öppen gräsmattaFoto: Länsstyrelsen Jönköping

Entréer

Det finns ett flertal entréer att välja mellan när du ska besöka Store Mosse nationalpark.

Huvudentrén

Huvudentrén ligger utmed väg 151 två kilometer öster om rondellen i Hillerstorp där väg 151 och väg 152 korsar. Busshållplatsen "Nationalpark Store Mosse" ligger bredvid huvudentrén.  

Östra Rockne

Ligger två kilometer från huvudentrén utmed väg 151 mot Värnamo. På parkeringen finns en torrtoalett med plats för rullstol. Det finns även en grillplats med vedförråd. Från denna entré kan man vandra på Kävsjön runt, Östra Rockne runt och Svartgölsleden. Svartgölsleden är anpassad för rullstol ända ut på högmossen till Svartgölen.

Kittlakullbron

Ligger utmed grusvägen mellan huvudentrén och Östra Rockne. Här börjar leden söderut mot Lilla Lövö, Lövö och Björnekullakärret vid Andersberg. Bra för dig som vill se den vida högmossen.

Kävsjö kyrka

Här finns en entré till leden Kävsjön Runt och led mot Svänö. Här startar cykel- och rullstolsleden till naturum.

Svänö

En gammal gård som beboddes in på 1950-talet. Numera betar kor området för att hålla markerna öppna. Det finns en raststuga som alltid är öppen. Huvudbyggnaden används som vandrarhem.

Häradsö, Hagen

Start på Strandstigen, en led som följer gamla strandbanken på Häradsösjön till en plattform med utsikt över den sänkta sjön och dess fågelliv.

Kvarnö

Från parkeringen ner till fågeltornet vid den sänkta Horssjön är det cirka 200 meter. Från tornet kan man ofta se både älg och tranor.

Björnakullen

Här finns en stig upp till en utsiktsplats över södra delen av Store mosse. Uppe på kullen finns ett bänkbord.

Andersberg

Från parkeringsplatsen leder en stig ner till Björnekullakärret och fortsatt led mot Lövö.

Lövö

Ett gammalt torp i Södra delen av Store Mosse. Här betar kor sommartid och det finns en raststuga som alltid är öppen. Grillplats på två platser. Boningshuset används som vandrarhem.

High Chaparral

Från Mexicobyn hittar du skyltning ut till Regnöleden som går cirka 300 meter ut på mossen till en plattform med utsikt och där finns även picknickbord. Anpassad för barnvagn och rullstol. Denna led är bara tillgänglig när High Chaparral är öppet.

Koordinater

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.