Store Mosse nationalpark
En vuxen och två barn med snöskor går över en halmfärgad myr.Foto: Martha Wägeus

Kläder och utrustning

Klä dig alltid efter väder och välj bekväma skor för din tur.

Vid området kring huvudentrén, naturum och fågeltornet behövs inga speciella kläder eller skodon. Det går att promenera hela vägen från naturum till Svartgölen i vanliga skor.

Övriga leder kan vara blöta och hala, beroende på vädret. Det är alltid bra att vara väl klädd med tanke på väder och mosse. Normalt sett är kängor tillräckliga men har det regnat mycket är det bara gummistövlar som gäller. Det kan också blåsa rejält ute på de öppna vidderna.

På hösten och vintern är spängerna ofta glashala, ett tips är att använda vinterdubbar på kängorna, det fungerar ganska bra.

Om du lämnar leden ute på mossen så kan det vara väldigt blött och trampar man igenom kan det vara svårt att ta sig upp. Den som ändå vill lämna leden kan med fördel använda snöskor, även på sommaren.

Mygg och knott kan upplevas besvärliga ibland inne i skogspartierna, men torra somrar är ofta relativt myggfria. Myggmedel är bra för att hålla dem på avstånd.

På sommaren kan det bli väldigt varmt ute på den öppna mossen, så solskydd och huvudbonad kan vara bra att ha. Glöm heller inte att ta med vatten!

Väder

För att vara säker på att du har rätt kläder efter väder kan det vara bra att hålla koll på det aktuella väderläget i området.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.