Store Mosse nationalpark
Man med  skruvdragare framför en nybyggd spång i tallskog.Foto: Länsstyrelsen Jönköping

Praktik i nationalparken

Vill du göra praktik i nationalparken eller på naturum? Här kan du läsa mer om vad som gäller.

Praktik

Period: Vi tar främst emot praktikanter under sommaren, 1 april – 31 augusti (max 12 veckor).

Sista sökdag: 31 december innan praktiken.

Lön: Vi har ingen möjlighet att betala någon lön under praktiken men erbjuder istället gratis boende under hela praktikperioden. Läs mer under rubriken boende nedan.

Arbetsuppgifter: Dina arbetsuppgifter kommer att vara att bistå nationalparksförvaltarna och naturumpersonalen i deras dagliga arbete. Arbetsuppgifterna är mycket varierande och är för arbete i nationalparken stor utsträckning förlagda utomhus. För arbete på naturum, nationalparkens besökscentrum, är arbetsuppgifterna främst inomhus. Specificera i din ansökan om du är mer intresserad av att endast jobba med förvaltning av nationalparken eller med naturvägledning på naturum.

Mycket av arbetet är väderberoende och inte allt för sällan uppstår oförutsedda händelser som kräver åtgärder. Exempel på arbetsuppgifter är reparationer av besöksanläggningar, spångade leder, skötsel av olika typer av natur, bistå vid nationalparksguidningar, möta besökare i naturum. 

Körkort: B-körkort.

Språk: Kunskap i svenska eller engelska. Tyska är meriterande.

Boende: Du har möjlighet att bo i den gamla disponentbostaden, Kittlakull, som är centralt belägen i nationalparken. Huset har tidigare fungerat som vandrarhem men används nu främst för nationalparkens personal, praktikanter och forskare.

I huset finns toaletter, dusch, bastu, tv och trådlöst internet. Det finns ett fullt utrustat kök som används gemensamt för alla som bor i huset. Det skall vara ordning och reda i huset och du/ni ansvarar för städningen och ordningen. Du får själv ta med sängkläder.

Transportmedel: Transporter inom parken sker oftast i bil tillsammans med förvaltarna men det finns möjlighet att låna cykel. Vid särskilda behov kommer det att vara möjligt att disponera en bil. Om egen bil används i tjänsten utgår milersättning.

Rekommendation: För praktik under längre perioder rekommenderar vi sökanden att ha ett eget projekt under praktikperioden (exempelvis examensarbete, inventering eller liknande).

Det är viktigt att du beskriver vad du ska göra inom ramen för exempelvis ett examensarbete samtidigt som du söker om praktiken. Studier/undersökningar måste vara förenligt med de restriktioner och regelverk som finns för nationalparken.

Kontakt och ansökan

Ansökan och frågor kan skickas till:

Carina Härlin, naturumföreståndare

Johanna Ahl, nationalparksförvaltare:

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.