Till innehåll på sidan Sök
Store Mosse nationalpark
Naturumbyggnaden omgiven av gles skog.

Naturum

I nationalparken ligger naturum Store Mosse. Här kan du lära dig mer om nationalparken och det liv som finns här, få tips om naturområden, eller ta en paus under vandringsturen. Välkommen in!

Naturum Store Mosse ligger i anslutning till huvudentrén. Hit hittar du lätt med hjälp av skyltning från parkeringen. På naturum är det gratis inträde. I naturum Store Mosse hittar du information om naturen i Store Mosse nationalpark, övriga nationalparker i landet och om naturreservaten i Jönköpings län.

Avvikande öppettider

Stängt  under oktober och november 2021

Under  oktober och november 2021 kommer naturumlokalen vara stängd för besökare på grund av ombyggnation.  Vi har gudier på plats  under ordinarie öppettider som kan ge information om nationalparken mm. Under höstlovet kommer det att finnas aktiviteter utomhus och vi har även guider på plats alla dagar på lovet. Under lov kan vi ha utökade öppettider, information och aktiviteter uppdateras under "Upplevelser".

Naturum är även bokningsbart utöver våra öppettider: måndag och tisdag eftermiddag, samt onsdag och torsdag. 

 

Öppettider 28/6-29/8

Alla dagar klockan 11-17

På grund av coronaläget får ett begränsat antal besökare befinna sig i lokalerna samtidigt. Vi har också handsprit tillgänglig i lokalen.

Guide på plats 31/8-30/10

Måndag-tisdag klockan 9-13

Söndagar klockan 11-17

Guide på plats 31/10-30/11

Måndag-tisdag klockan 9-13

Söndagar klockan 10-16

 

Utställningar

Årtusende för årtusende kan du följa Store Mosse och landskapets förändring sedan den senaste istiden. På vår resa genom tiden stöter vi på nya invandrare i form av växter och djur, inklusive människan. Vem är det som hade över tre meter horn och vad är de stora bollarna i taket för något?

Vi har också ofta tillfälliga utställningar om natur, naturvård och liknande teman.

Vad du kan göra här

""
""
I naturum kan du kika på fåglar genom en tubkikare eller känna på djurens päls. Foto: Martha Wägeus
Två tygmärken med nationalparksmotiv.
Tygmärken du kan köpa i naturums butik.

Undersök skelett, spela ett sällskapsspel, eller slå dig ner i en fåtölj vid vårt referensbibliotek och läs en stund framför brasan. På naturum finns en liten butik där du kan köpa souvenirer, tygmärken, litteratur om Sveriges natur och annat.

Det finns alltid en tipsrunda inne i naturum för barn och vuxna. Du får en gratis miniguidning i utställningen varje heltimme, säg bara till personalen. Det finns också en ljudguide till den fasta utställningen.

Ta gärna med egen matsäck eller fika in i naturum. Det finns bord och stolar och fåtöljer framför brasan. Annars ligger en grillplats med ved nära spången intill naturum.

Vi håller på den typiskt svenska traditionen att ta av sig skorna inomhus. Golvet är varmt och det stämmer bra med den avslappnade atmosfären på naturum och dessutom blir ljudnivån lägre.

Anpassat för funktionshindrade

Naturum är helt tillgängligt för rullstol. Det finns en rullstolsanpassad toalett med skötbord. För ej rullstolsburna gäller obligatoriskt att skorna tas av i entrén, det finns tofflor att låna om man inte vill gå utan. Besökare som har svårt med att ta av och på sig skorna, får dispens.

Ledarhundar är hjärtligt välkomna in i naturum. I naturum finns en stor taktil karta över nationalparken med teckenförklaring i punktskrift. I labbrummet finns det mängder av djurskelett, växter, svampar, fågelfjädrar och djurbajs som besökarna kan känna på och undersöka fritt.