Store Mosse nationalpark
Naturumbyggnaden omgiven av gles skog.Foto: Martha Wägeus

Naturum

I nationalparken ligger naturum Store Mosse. Här kan du lära dig mer om nationalparken och det liv som finns här, få tips om naturområden, eller ta en paus under vandringsturen. Välkommen in!

Naturum Store Mosse ligger i anslutning till huvudentrén. Hit hittar du lätt med hjälp av skyltning från parkeringen. På naturum är det gratis inträde. I naturum Store Mosse hittar du information om naturen i Store Mosse nationalpark, övriga nationalparker i landet och om naturreservaten i Jönköpings län.

Programpunker finns att läsa under Upplevelser - Naturum, alternativt följ denna länk https://www.sverigesnationalparker.se/park/store-mosse-nationalpark/upplevelser/naturum/

Öppettider

Under våren 2024 är naturum öppet söndagar udda veckor med början 4 februari mellan kl 10-16. Måndagar och tisdagar är vi öppna som vanligt alla veckor mellan kl 9-13.

Under påsken och påsklovet har naturum öppet från långfredagen till den 7 april mellan kl 10-16.

Efter påsklovet, från och med 14 april, har naturum öppet   

  • Måndag och tisdag, kl. 9-13
  • Söndagar kl. 11-17 (OBS, både udda och jämna veckor)

Utställningar

Årtusende för årtusende kan du följa Store Mosse och landskapets förändring sedan den senaste istiden. På vår resa genom tiden stöter vi på nya invandrare i form av växter och djur, inklusive människan. Vem är det som hade över tre meter horn och vad är de stora bollarna i taket för något?

Vi har också ofta tillfälliga utställningar om natur, naturvård och liknande teman.

Vad du kan göra här

I naturum kan du kika på fåglar genom en tubkikare eller känna på djurens päls. Foto: Martha Wägeus
Tygmärken du kan köpa i naturums butik.

Undersök skelett, spela ett sällskapsspel, eller slå dig ner i en fåtölj vid vårt referensbibliotek och läs en stund framför brasan. På naturum finns en liten butik där du kan köpa souvenirer, tygmärken, litteratur om Sveriges natur och annat. Om du fortfarande är sugen på att vara ute, varför inte gå vår tipspromenad längs Wibecksleden!

Du kan titta på en fin film om mörker eller lyssna på Carl-Einar Häckner som pratar om vår vitmossa. Eller varför inte göra vår Femkamp, lyssna på Kristofers våtmarksskola, se när Fredrik och Ida borra 4,2 meter ner i mossen eller läsa om Erikas blomstervandring i parken. Du får en gratis miniguidning i utställningen, säg bara till personalen. 

Ta gärna med egen matsäck eller fika in i naturum. Det finns bord och stolar och fåtöljer framför brasan. Annars ligger en grillplats med ved nära spången intill naturum.

Vi håller på den typiskt svenska traditionen att ta av sig skorna inomhus. Golvet är varmt och det stämmer bra med den avslappnade atmosfären på naturum och dessutom blir ljudnivån lägre.

Anpassat för funktionshindrade

Naturum är helt tillgängligt för rullstol. Det finns en rullstolsanpassad toalett med skötbord. För ej rullstolsburna gäller obligatoriskt att skorna tas av i entrén, det finns tofflor att låna om man inte vill gå utan. Besökare som har svårt med att ta av och på sig skorna, får dispens.

Ledarhundar är hjärtligt välkomna in i naturum. I naturum finns en stor taktil karta över nationalparken med teckenförklaring i punktskrift. I labbrummet finns det mängder av djurskelett, växter, svampar, fågelfjädrar och djurbajs som besökarna kan känna på och undersöka fritt.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, X (tidigare Twitter) och via mail.