Webbplatsen använder kakor (cookies) för att fungera på ett bra sätt. Här kan du läsa mer om hur vi använder kakor!

Läs mer
Store Mosse nationalpark
Naturumbyggnaden omgiven av gles skog.Foto: Martha Wägeus

Naturum

I nationalparken ligger naturum Store Mosse. Här kan du lära dig mer om nationalparken och det liv som finns här, få tips om naturområden, eller ta en paus under vandringsturen. Välkommen in!

Naturum Store Mosse ligger i anslutning till huvudentrén. Hit hittar du lätt med hjälp av skyltning från parkeringen. På naturum är det gratis inträde. I naturum Store Mosse hittar du information om naturen i Store Mosse nationalpark, övriga nationalparker i landet och om naturreservaten i Jönköpings län.

Öppettider

Under sportlovet v. 7-8 har naturum öppet alla dagar mellan kl 10-16.

Naturum har sedan öppet följande tider fram till v. 14:
- Måndag och tisdag, mellan kl 9-13
- Söndag, mellan kl 10-16 (vecka 13 från kl 11-17)

Under v. 14 och 15 (Påsklovet) har vi öppet hela vecka mellan kl 11-17.

Vecka 15 och fram till v. 25 är naturum öppet:

- Måndag och tisdag, mellan kl 9-13

- Söndag, mellan kl 11-17

Sommaröppet (26 juni - 1 sept.) mellan kl 11-17.

Höstens öppettider uppdateras senare. 

Utställningar

Årtusende för årtusende kan du följa Store Mosse och landskapets förändring sedan den senaste istiden. På vår resa genom tiden stöter vi på nya invandrare i form av växter och djur, inklusive människan. Vem är det som hade över tre meter horn och vad är de stora bollarna i taket för något?

Vi har också ofta tillfälliga utställningar om natur, naturvård och liknande teman.

Vad du kan göra här

I naturum kan du kika på fåglar genom en tubkikare eller känna på djurens päls. Foto: Martha Wägeus
Tygmärken du kan köpa i naturums butik.

Undersök skelett, spela ett sällskapsspel, eller slå dig ner i en fåtölj vid vårt referensbibliotek och läs en stund framför brasan. På naturum finns en liten butik där du kan köpa souvenirer, tygmärken, litteratur om Sveriges natur och annat.

Du kan titta på en fin film om mörker eller lyssna på Carl-Einar Häckner som pratar om vår vitmossa. Eller varför inte göra vår Femkamp, lyssna på Kristofers våtmarksskola, se när Fredrik och Ida borra 4,2 meter ner i mossen eller läsa om Erikas blomstervandring i parken. Du får en gratis miniguidning i utställningen, säg bara till personalen. 

Ta gärna med egen matsäck eller fika in i naturum. Det finns bord och stolar och fåtöljer framför brasan. Annars ligger en grillplats med ved nära spången intill naturum.

Vi håller på den typiskt svenska traditionen att ta av sig skorna inomhus. Golvet är varmt och det stämmer bra med den avslappnade atmosfären på naturum och dessutom blir ljudnivån lägre.

Anpassat för funktionshindrade

Naturum är helt tillgängligt för rullstol. Det finns en rullstolsanpassad toalett med skötbord. För ej rullstolsburna gäller obligatoriskt att skorna tas av i entrén, det finns tofflor att låna om man inte vill gå utan. Besökare som har svårt med att ta av och på sig skorna, får dispens.

Ledarhundar är hjärtligt välkomna in i naturum. I naturum finns en stor taktil karta över nationalparken med teckenförklaring i punktskrift. I labbrummet finns det mängder av djurskelett, växter, svampar, fågelfjädrar och djurbajs som besökarna kan känna på och undersöka fritt.

Dela med dina vänner

Dela den här sidan med dina vänner på Facebook, Twitter och via mail.